E.M.I.N.E.S.C.U.

LUCEAFĂRUL THEATRE CONCEPT. 2007

Concept realizat de Sergiu Mîndrescu pentru susținerea disertației, 2007. Proiectul este deținător al Diplomei cu mențiune înmânată de către Președintele Republicii Moldova la Ceremonia de Absolvire a Universității Tehnice a Republicii Moldova.

Inspirat de numele instituției, designul Teatrului Luceafărul are ca motiv de bază vestitul portret al lui Mihai Eminescu încadrat de crengile unui copac în bătaia vântului. Observăm că decorul din sala principală a teatrului imită crengile unui copac care se aseamănă cu părul bogat al poetului, prin care freamătă vântul.

Stilul eclectic al teatrului scoate în evidență latura sa artistică, iar autorul designului se joacă cu diferite forme ale artei, combinând literatura și artele vizuale într-un singur produs. Unul din cele mai importante motive ale operei eminesciene – codrii – este folosit cu dexteritate în designul teatrului. Astfel, coloanele de susținere din sala de așteptare prind viață fiind decorate în trunchiuri mlădioase de copaci.

Atmosfera somptuoasă a teatrului se extinde și asupra zonei restaurant: coloanele de la parter sunt decorate ca niște orologii gigantice, care imprimă o notă elegantă și atemporală clădirii. Pentru sala mică a teatrului a fost ales un stil clasic modernizat prin câteva aluzii la folclorul moldovenesc. Tavanul suspendat maschează într-un mod discret tehnologia de iluminare din timpul spectacolelor.
Cheia proiectul de diplomă este simbioza dintre contemporan și clasic, maniera în care designul a reușit să îmbine valoarea operei celui mai mare poet român și stilul contemporan al teatrului.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.

E.M.I.N.E.S.C.U.