FORD. HENRY FORD

COFFEE SHOP @ POȘTA VECHE, CHIȘINĂU 2010
 
Cu toții ne bucurăm când descoperim un local primitor și călduros, de dimensiuni relativ reduse, astfel încât să poată trece drept cochet la prima vedere fără prea multe briz-briz-uri – să aibă un specific de atmosferă, să zicem, și nu unul fals ornamental. Iar dacă se întâmplă ca acest local să se afle și aprope de casă, cu atât mai bine, are toate șansele să se transforme în pub-ul nostru de suflet pentru următori câțiva ani. Acesta este lucrul pe care au mizat și designerii noștri în cazul cafenelei Henry Ford.

Pereții brit, de cărămidă, învăluie clienții din start într-o atmosferă de camaraderie - textura lor fiind una familiară, deci relaxantă, culoarea, de asemenea, se creează un efect care reușește să abolească trecerea timpului, astfel încât orele petrecute aici să treacă neobservate. Fotografiile cu mașini de epocă – fotografiile, ele însele, replici ale unor originale din epoca lui Henry Ford – dar și nișele sau chiar polițele din sticlă pe care sunt expuse miniaturile primelelor modele de automobile sunt detalii atent aranjate în economia încăperii, scopul lor fiind acela de a da o tușă identitară localului, și nu doar o amprentă estetică. 
Deși nu discutăm despre o cafenea de dimensiuni mari, avem de-a face cu canapele generoase, încăpătoare, așa cum erau cele ale primelor autovehicule Ford. Tapiseria din piele bej inspiră rafinament și o oarecare consolare în fața lumii imperfecte, murdare și zgomotoase, făcând front comun cu abajururile de in, dovadă a unui bun gust discret, acesta fiind folosit în culoarea sa naturală.

Pe lângă salonul principal, o mențiune specială merită acordată separeului, care imită cu exactitate decorul unei limuzine. Și, cum nimic nu se compară cu câteva pahare băute în singurătate, cu coatele pe bar, încheiem prezentarea aducând un omagiu acestui spațiu, paradoxal, al intimității, abordat cu eleganță în proiectul de față prin poziționarea celor trei scaune înalte la o distanță rezonabilă, astfel încât orice client să se poată simți în largul lui, fie și în cazul în care nu cunoaște pe nimeni, față în față cu barmanul.

FORD. HENRY FORD

FORD. HENRY FORD

FORD. HENRY FORD

FORD. HENRY FORD

FORD. HENRY FORD

FORD. HENRY FORD

FORD. HENRY FORD